Забележителности

Град Дряново се намира в полите на Централна Стара планина, на скалистото плато на Стражата. То е прорязано от причудливите проломи на реките: Янтра и Дряновска река.
Климатичните условия в района се характеризират със снежна, но мека зима и прохладно лято.

Кратка история:
В известната пещера “Бачо Киро”, разположена до Дряновския манастир, изграден в долината на река Андъка са открити артефакти от човешко присъствие на повече от 10 000 г. Те се считат за едни от най-старите следи за живот на Балканския полуостров. В района може да видите много останки от крепости, селища, некрополи, предмети на бита, сечива и украшения от тракийската, римската и византийската цивилизации. През VI век римляните изграждат погранична фортификационна линия от осем крепости, от които и до днес има останки.
За първи път името Дряново се споменава в писмени исторически източници през 1470 г. Местните легенди разказват, че в ХII в. твърдините са родови имения на владетелите от династията Асеневци и важна част от охранно-защитната линия на престолнината Търновград.
През XIX в. Дряново става известно с многото добри строители, като най-ярък представител е Никола Фичев, роден през 1800 г. и останал завинаги в народната памет като Уста Кольо Фичето. Изградени от него мостове, църкви и сгради са запазени в Централна Северна България като паметник на човешкия гений.
След освобождението от турско владичество на територията на общината възникват няколко големи предприятия: тютюневата фабрика на братя Шишкови, бонбонената фабрика на братя Мутафчиеви, дружество “Здравина”, преобразувано по-късно в Първа българска вагонна фабрика.

Препоръчваме да посетите:
• Дряновски манастир “Свети Архангел Михаил” — векове наред е сред центровете за развитие на българското християнство и култура и днес продължава да привлича десетки хиляди поклонници и туристи. Манастирът се намира на 800 м от комплекс “Поп Харитон”. През 1393 г., при падането на България под турско владичество, манастирът е разрушен до основи. На сегашното си място той е изграден през ХVII в. През следващите столетия Светата обител се разраства и през 1845 г. е издигнат нов храм.
• Пещера “Бачо Киро” – намира се на 300 м. от Дряновския манастир “Свети Архангел Михаил”. Пещерата е сложен лабиринт от пещерни галерии и тунели, на няколко нива, с обща дължина 3600 м. Голям интерес представляват “Дъждовната зала”, “Концертната зала” и “Приемната зала”. Красивите пещерни образования – сталактити, сталагмити и сталактони, са придобили причудливи форми – “Каменното цвете”, “Медузите”, “Самотен сталактон”, “Слона”и други.
• Музей “Колю Фичето” – неговата експозиция представя по интересен начин делото на най-именития дряновец и български възрожденски строител. Впечатляващи са проектите и макетите  на сгради и мостове построени от него. Музея разполага с богата колекция от строителни инструменти и измервателни уреди, ползвани през тази епоха.
• Църквата “Св.Никола” – Тя е трикорабна псевдобазилика с камбанария и купол изградени от дървен материал. Построена е през 1851 г. и е първият опит на Кольо Фичето да въведе свой собствен стил. Три от иконите в иконостаса са от Станислав Доспевски – един от най-изтъкнатите български възрожденски художници.
• Каменният Мост над река Дряновска, построен от Колю Фичето през 1861 г. До него са Духовниковата чешма и огромно изображение в чест на Майстора.
• Икономовата къща, построена от Колю Фичето през 1859 г. – единствено тя и “Къщата с маймунката” в гр. Търново са запазени от къщите, които той е построил. Днес е художествена галерия, а на втория етаж има прекрасна колекция от икони.
• Лафчиевата къща е уникален архитектурен комплекс, национален паметник на културата. Тя е единствената в България запазена триетажна сграда в традиционен архитектурен стил от възрожденския период. Известна е като “къщата без пироните”.
• Часовниковата кула – построена през 1778 г., което я прави една от първите в България.
• Храм “Света Троица” – построен през 1847 г., известен с изключително красиво резбования си таван.
• Дряновската екопътека – Започва при входа на пещерата “Бачо Киро” и минава по величествените скали около Дряновския манастир, разкривайки удивителни панормани гледки към него.

Градът е разположен в близост до:
Габрово – 20 км /паметника Шипка; етнографския музей “Етъра”, крепостта Аневско кале и други културноисторически обекти/.
Велико Търново – 24 км.
Трявна – 17 км.
Архитектурно исторически резерват Боженци-10 км.
В радиус от 40 км. край Дряново функционират повече от 35 манастира.

Близки до комплекс „Поп Харитон” места за развлечение:
База за спортен риболов, с.Ловни дол – 15 км.
Конна база, с.Цинга – 1 км.
Велоалея край Дряновска река – 1 км.